Historiek
Het begin: door moeder May Snijders
’t Allereerste begin van loonwerk bij Sprangers begon al toen vader Jaak (grootvader) Sprangers in zijn jonge jaren met het paard van thuis alle kermisbarakken van dorp naar dorp trok. Toen hij later met moeder Fien Borremans trouwde zetten ze patatten, rooiden die en leverden ze tot in de kelders bij hun kopers.
Later toen hun zonen van ’t school mochten thuis blijven (toen 14jaar) hadden ze voor ieder geen werk genoeg en besloten hun eerste tractor met maaimachine te kopen. De jongens (Marcel en Herman) gingen toen bij ieder die het vroeg maaien en zo kwam later ook het mest voeren en gras inkuilen (toen nog met een blauwe riek achter de tractor). Ze reden die tijd bijna dag en nacht en losten elkaar gewoon af.
Zo zijn wij er in 1970 ingerold, pas getrouwd, een ligboxenstal voor 16 melkkoeien en een moderne melkinstallatie. Kortom, er was weer te weinig werk en omdat Marcel zich zo interesseerde voor machines kocht hij zijn 1ste occasie tractor van 50 PK en bijbehoren. Zo kon hij ploegen, maaien en persen bij landbouwers in de streek.
1 jaar later al kocht hij een 4x4 international tractor, voor die tijd een hele kolos. Nog een jaar later werd met de maïsoogst gestart met een éénrijige kemper hakselaar. Het jaar daarop met tweerijige (die hadden we beter weggelaten) en dan werd beslist om een drierijige aan te schaffen. In die gloriejaren hebben we zelfs met 3 zelfrijdende hakselaars gereden waar natuurlijk ook de nodige wagens en materiaal bij hoorde.
Met al het andere materiaal dat we hadden hebben we vele jaren onze handen vol gehad:
- zelfrijdende hakselaars - opraapwagens - maïszaaiers - grasdoorzaaimachines - mengmesttanken - frezen |
- kalkstrooier - bietenzaaier - bietenrooier - zelfrijdende sproeimachine 27m - alle grondverzetmachines, kilverbord |
Alles zelf doen zoals in’t begin was er toen al lang niet meer bij, we hadden enkele vaste gasten, meestal boerenzonen die iets van het werk afkenden.
Het voornaamste was toen niet de prijs, maar wel dat het werk goed en netjes werd gedaan.
Marcel z’n werk was intussen wel intens veranderd, zelden zat hij nog op de tractor of op de kraan. Het gros van de tijd ging naar de planning van het werk, afspraken maken en het in de gaten houden van de werken die bezig waren. Machines bevoorraden en kleine reparaties doen.
Tijdens de maïs- en grasoogst was zijn grootste zorg dat alles zonder al te veel vertraging kon verlopen. Vb: de hakselaars en machines die ’s avonds binnenkomen worden door de chauffeurs zelf voorzien van diesel. De mannen van de nacht doen dan het dagelijkse onderhoud wat betreft smeren, slijpen en klaarzetten van de machines en tractoren zodat ’s morgens direct kan vertrokken worden naar ’t veld.
Er werd steeds heel wat gewikt en gewogen voor we overgingen tot de aanschaf van een nieuwe machine. Er werd niet zomaar in de wilde weg geïnvesteerd omdat een ander dat misschien wel deed. Toch moesten we met onze tijd mee en werd elk jaar toch behoorlijk wat aan investeringen gedaan, want een verouderd machinepark was en is uit den boze.
Heel belangrijk is de goeie reclame, door goed contact met je klanten, luisteren naar hun behoeften, vakbekwaam zijn en vooral goeie service en goed werk afleveren.
Sinds 01/01/1996 is onze zoon Bart Sprangers de stuurman van deze mooie zaak.
Samen met zijn vrouw Bianca, zet hij de troeven die wij voorhanden hadden stevig voort en streven zij de belangen van een goeie loonwerker zeker na.
Kwaliteit, service en vakbekwaamheid zijn voor hem en zijn bedrijf een absolute must.